Kyckling förknippas med billig och enkel vardagsmat. Men kycklingen är också ett djur – en liten fågelunge. I kycklingfabriken är ingen äldre än fem veckor, men de är redan större än en fullvuxen höna.
Kycklingen i köttindustrin kläcks i maskin och får aldrig höra sin mammas röst. De är instängda hela livet, med få saker att upptäcka och sysselsätta sig med. Under den korta uppväxten lever tiotusentals kycklingar hopträngda på ett och samma golv. Det är så trångt som 25 kycklingar per kvadratmeter.
Ekologiskt uppfödda kycklingar får vistas utomhus sommartid. Men de slaktas vid bara några veckors ålder, så de som inte lever på sommaren får aldrig komma ut.
För att få fram störst mängd kött på kortast möjliga tid har kycklingarna avlats för att växa snabbt. Men skelettet hinner inte med i den snabba tillväxten. Vid fem veckors ålder väger fabrikskycklingen nästan dubbelt så mycket som sin vuxna vilda släkting.
På grund av trängseln och aveln är det många kycklingar som blir sjuka under sitt korta liv. Nästan alla kycklingar är halta vid fem veckors ålder.
Runt 300 000 kycklingar transporteras dagligen till slakt. I transportlådorna sitter kycklingarna så trångt att de knappt kan röra sig. Transporten gör dem rädda och stressade.
Många kycklingar dör under transporten av värme, kyla eller skador.
Majoriteten av alla kycklingar dödas när de bara är fem veckor gamla. Även ekologiska kycklingar är forfarande små barn när de dödas, vid tio veckors ålder. Runt hundra miljoner kycklingar slaktas varje år i Sverige.
Tycker du att det är rättvist att vi behandlar levande fågelungar som livlösa saker?
Många ser djur som produkter till för människor att utnyttja. Vi måste ändra vårt sätt att se på de andra djuren. Ett första steg är att inte se dem som mat. Att bli vegan är det enklaste och viktigaste vi kan göra för djuren.
Vi hoppas att du ska ta ställning – för djuren:
Berätta för dina vänner hur det ser ut i djurfabriken: